torstai 6. syyskuuta 2018

Opintolainalla voi tienata?

Säästöpossu miettii nostaisiko opintolainaa. Kannattaako minun ottaa opintolainaa, jos ehkä tulisin toimeen ilmankin? Mitä lainan ottaminen tulisi todellisuudessa maksamaan? Ahdistaisiko lainan takaisinmaksu liikaa, saisinko ylipäätään maksetuksi?

Seuraavassa Säästöpossu lähestyy asiaa erilaisten tapausesimerkkien kautta. Mikä kuulostaa houkuttavimmalta?


Tapaus 1. 

Säästöpossu ei ota opintolainaa. Hän elelee opintojensa ajan vähän niukemmin, mutta eipä tarvitse ainakaan murehtia epävarmasta työllisyystilanteesta ja lainan takaisinmaksusta.

Tapaus 2. 

Säästöpossu ottaa opintolainaa niin paljon kuin ikinä saa. Hän voi elää opintojensa aikana leveämpää elämää. Rahaa palaa huvituksiin, uuteen maantiepyörään, muutamaan ulkomaanmatkaan ja kalliimpaan vuokra-asuntoon. Lainasta ei jää mitään käteen. -Jospa saan sen joskus maksettua takaisin, Säästöpossu miettii. Saahan siitä ainakin sen hyvityksen, jos valmistun ajoissa.

Tapaus 3. 

Säästöpossu aikoo tehdä opintolainalla bisnestä, varman tilin. 

Säästöpossu ottaa 10 000 euron opintolaina. (Summaksi valittu yksinkertainen luku esimerkin helpottamiseksi)

Hän sijoittaa summan heti määräaikaistalletukseen, jonka vuosikorko on 2,0% (esim. Bigbank).
Talletusajaksi Säästöpossu valitsee koko hänen opiskeluaikansa, esimerkin tapauksessa 6 vuotta. Kuudessa vuodessa 10 000 euroa määräaikaistalletustilillä kasvaa 11 200 euroon.

Samaan aikaan lainasta on kuitenkin kertynyt luonnollisesti kuluja. Tällä hetkellä korot ovat kuitenkin matalat. Ja onneksi Säästöpossulla on rahat tallessa ja hän voi maksaa lainansa nopealla aikataululla takaisin. Säästöpossu maksaa lainan takaisin kahdessa vuodessa. Maksettavaa kertyi lopulta 10 517 euroa. 
 - Laskelmaan on käytetty OP-opintolainalaskuria.
 - Laskelmassa käytetty korkoprosenttia 0,75% (tällä hetkellä korot reippaasti alle 0,5%)
 - Lainan takaisinmaksu aika kaksi vuotta


Kaiken tämän lisäksi hän opiskelee ahkerasti, valmistuua ajoissa ja saa opintolainahyvityksen. Se on hänen tapauksessaan 3 000 euroa. (10 000 euroa - 2 500 euroa) x 0,4 = 3 000 euroa (Kelan opintolainahyvityslaskuri)

Lopputulos: 

Säästöpossu tienaa opintojensa aikana opintolainalla 11 200 + 3 000 - 10 517 = 3 683 euroa.
Vuosittainen tuottoprosentti ~5%.


(HUOM. Laskelmat ovat vain suuntaa-antavia. Laskelmissa ei ole otettu huomioon esim. talletuksen tuloista maksettavaa veroa. Toisaalta Säästöpossu olisi voinut ottaa lainaa aina yli 21 000 euroa, jolloin hänen hyvityksensä olisi ollut yli 7 000 euroa! Myös opintolainan korot voivat muuttua helposti suuntaan tai toiseen. Kaikkea opintolainaa ei saa myöskään kerralla, joten koko summaa ei voi sijoittaa määräaikaistalletukseen samaan aikaan.)

Tapaus 4.

Säästöpossu ottaa reippaasti lainaa. Hän sijoittaa lainan rahastoihin ja osakkeisiin. Säästöpossu pelkää pörssiromahdusta ja kaikenlaista turbulenssia maailmanpolitiikassa. Opintojensa aikana hän voi kuitenkin päästä erittäin hyvään lopputulokseen, sijoitukset ovat tuottaneet hyvin. Toisaalta pörssimarkkinoista ei voi olla varma, eikä aikaisempi tuotto takaa tulevasta mitään. Voi olla, että kuuden vuoden päästä Säästöpossun salkku on pienentynyt merkittävästi. Mutta, jos Säästöpossu malttaa odottaa tarpeeksi pitkään, ehkä kymmenien vuosien päähän, hänen salkkunsa tuottaa varmasti. 


Erilaisia tapauksia löytyisi ja voisi keksiä vaikka kuinka paljon lisää. Jokaisella opiskelijalla on omanlaisensa polku. Tosi asia kuitenkin se, ettei opintolainan ottoa kannata turhaan pelätä. Tiedän paljon lähinnä vanhempia ihmisiä, jotka eivät ymmärrä/hyväksy lainan ottamista opintoihin. Eikös sille lainalle nyt löytyisi jotakin järkevämpää käyttöä? Kuitenkin opintolaina on mukana mahdollistamassa opiskelua yhdessä muiden tukien kanssa. Jokaisen on kuitenkin itse löydettävä tapansa käyttää rahansa opiskelujen aikana, ottipa lainaa tai ei.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Blogitekstisuositus

Tienaa rahaa netissä?

Olen etsinyt jo pidempään keinoa tienata rahaa netin avulla. Olisihan se mukava loikoilla kotisohvalla näpyttelemässä puhelinta ja samaan a...