maanantai 10. syyskuuta 2018

Säästämisen aloituksen ABC

Säästämisessä, niin kuin melkein kaikessa muussakin, vaikeinta on aloittaminen. Tärkeintä on kuitenkin päätös säästämisen aloittamisesta. Seuraavaksi pitää miettiä säästämisen käytännön toteuttamiseen liittyvät asiat:

- Mistä säästän?

- Miksi säästän?
- Miten säästän?
- Minne säästän?

Kun näihin kysymyksiin löytää itselle sopivat vastaukset, ollaan säästämisen aloittamisessa jo todella pitkällä.



-Mistä säästän?

Säästäminen lähtee arjen pienistä valinnoista. Seuraa omaa kulutustasi! Tee itsellesi selväksi, mihin käytät rahasi ja mistä voisit säästää. Kulujen seurantaan löytyy hyviä sovelluksia tai ihan vain vanha kunnon Excel toimii oikein hyvin.

-Miksi säästän?

Jokin konkreettinen tavoite kannustaa säästämään. Säästätkö tulevaa lomamatkaa, uutta asuntoa vai lapsia varten? Säästämisen ei tarvitse olla vain pahan päivän varalle varautumista, vaan säästämällä voi ja saa toteuttaa myös unelmia! 

-Miten säästän?

Säästä ensin, kuluta vasta sitten. Siirrä itsellesi sopiva summa säästöön heti palkan-/ tuenmaksupäivänä. Sen jälkeen ei tarvitse huolehtia, jääkö rahaa säästöön ollenkaan. Säästäminen kannattaa aloittaa tarpeeksi pienellä summalla, ettei muutos tunnu liian suurelta eikä säästäminen vaikuta liikaa elämään. Myöhemmin säästösummaa voi tarvittaessa korottaa. Etenkin alussa tulee olla armollinen itselle! Kyllä kaikki järjestyy, kun vähän harjoittelee.

Eräs toimiva säästökeino voi olla myös korttimaksuihin liittyvä säästöominaisuus. Ainakin OP tarjoaa mahdollisuutta säästä valitsemansa summa erilliseen säästölippaseen. Esimerkiksi yksi euro jokaisesta pankkikortilla tehdystä ostoksesta.

-Minne säästän?

Säästäminen kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi. Valitse sellainen säästöpaikka, joka sopii itsellesi parhaiten. Onko se perinteinen säästöpossu, pankkien tarjoamat säästötilit/-lippaat vai jokin muu?

Esimerkiksi pankkien tarjoamat säästötilit ovat ihan hyvä vaihtoehto alkuun pääsemiseen. Kun rahaa on kertynyt, kannattaa kuitenkin siirtyä tuottavampiin säästämisen muotoihin, kuten rahastoihin. 

Yksi hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Bank Norwegianin säästötili, jonka vuotuinen korko on 0,75%, kun taas tavallisen pankin säästötilit toimivat tällä hetkellä suunnilleen nollakorolla. Tein oman arvioni Bank Norwegianin säästötilistä, voit lukea sen tästä.



Sitten vain tuumasta toimeen. Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun! Kommentoi/ lähetä viestiä, jos jäi jotain kysyttävää. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Blogitekstisuositus

Tienaa rahaa netissä?

Olen etsinyt jo pidempään keinoa tienata rahaa netin avulla. Olisihan se mukava loikoilla kotisohvalla näpyttelemässä puhelinta ja samaan a...