tiistai 11. syyskuuta 2018

Säästöpossun sijoitushistoria

Olen aina ollut säästeliäs ihminen. Minulla ei ole ollut koskaan kalliita harrastuksia tai ajanviettotapoja. Kun teininä ikäiseni pojat käyttivät kaiken rahansa mopoihin ja päihteisiin, keskityin koulunkäyntiin ja liikuntaharrastuksiin. En tuomitse, tapansa kullakin! Olen vilpittömästi sitä mieltä, että ihmisten tulee tehdä niitä asioita, joista pitävät. Ei vain niitä, mitkä tuottavat eniten tai ovat taloudellisesti kannattavia.

Tunnen, että olen saanut elää etuoikeutettua elämää. Kasvoin maatilalla ja maatalousyrittäjien lapsena olen oppinut paljon yrittämisestä. Opin siitä, miten omalla työllä ansaitaan. Vaikka leipä ei aina niin leveää maatiloilla olekaan, työtä riittää. Pääsinkin jo nuorena tienaamaan, ensin kotona ja sitten myös muissa kylän navetoissa. Tuli tunne, että osaan jotain ja että työlläni on merkitys. Tietysti näiden tärkeiden kokemusten lisäksi tienasin jonkin verran rahaa.

Kun täytin 18 vuotta, sain kutsun paikalliseen Osuuspankkiin 18-vuotiaille tilinomistajien käynnille. Siihen saakka olin makuuttanut kaikkia säästöjäni pankkitililläni. Pankista minulle ehdotettiin säästöjen laittamista tuottavammalle tilille. Minulle avattiin OP:n Korkotuottotili, jonka vuosikorko taisi olla silloin jotain 0,5 % luokkaa. Laitoin tilille suuren osan säästöistäni. Se oli ensimmäinen sijoitukseni.

Täysi-iän saavuttaminen tuo monia muutoksia tullessaan. Se merkitsee monessa mielessä aikuisuuteen ja oikeus, toisaalta myös velvollisuus, päättää omista asioistaan lisääntyy. Minulle 18 vuotta täyttäminen merkitsi ajokorttia, mutta ennen kaikkea verkkopankkitunnuksia. Omien verkkopankkitunnusten kautta pääsin toteuttamaan haavettani omien säästöjeni sijoittamisesta.

Avasinkin tilin Nordnetiin. Ja omia osakkeita piti tietenkin saada. Ostin kolme Nesteen osaketta ja tunsin itseni todella isoksi. Maksoin osakkeista tuolloin n. 14 euroa kappaleelta. Kaupankäynnin välityspalkkiot kuitenkin huolettivat jo tuolloin kovasti. Nordnetillä tarjottiin ensimmäisen kolmen kuukauden osakeostot kolmen euron välityskuluilla. Kun ensimmäiset kolme kuukautta lähenivät loppuaan, myin osakkeeni. Ajattelin, että jos en nyt myy osakkeitani kolmen euron kuluilla, joudun myymään ne joskus mahdollisesti 9 euron kuluilla (Nordnetin hintataso vähiten kauppaa käyville) ja se ei kuulostanut hyvältä vaihtoehdolta.

Myin siis ensimmäiset osakkeeni pian pois. Tappiota kertyi kuusi euroa eli kaupankäyntikulujen verran. Muistan ajatelleeni, etten enää ikinä sijoita osakkeisiin, koska käupankäyntikulut ovat niin kalliit. Olin tavallaan oikeassa. Ei noin pienillä summilla kannata lähteä harrastamaan osakekauppaa tai kaupankäyntikulut kasvavat todella liian suuriksi.

Muttamuttamutta..., jos olisin ollut kärsivällinen, olisin voinut tienata myös noilla kolmella osakkeella. Nesteen osakkeen hinta on tällä hetkellä yli 70 euroa, joten tuotto olisin ollut selvä kaupankäyntikuluista huolimatta. Kaikki pitää näköjään oppia kantapään kautta.

Sittemmin olen sijoitellut lähinnä matalan riskin rahastoihin ja säästötileille. Nämä ovat olleet sopiva sijoitusmuoto kaltaiselleni piensijoittajalle, jonka perhe-elämään liittyy aina pieni yllättävien menojen vaara.

Lyhyen sijoitusurani aikana olen kuitenkin ehtinyt oppia monenlaista sijoittamisesta. Kaupankäyntikulujen ja muiden kustannusten kanssa täytyy olla aina tarkkana! Lisäksi sijoittamista tulee ajatella pitkän aikavälin toimintana. Osakkeisiin ei kannata sijoittaa, jos pelkäät että tarvisit rahojasi muutaman vuoden sisään. Rahastoihin voi sijoittaa hieman lyhyemmällä aikajänteellä, ottaen huomioon rahaston riskitason. Säästötilit ovat järkevin valinta lyhyen aikavälin ratkaisuihin.

Säästämisen ja sijoittamisen kanssa tulee olla kärsivällinen ja pitkäjänteinen. Asiat eivät monestikaan muutu yhdessä yössä, vaan tarvitaan vuosien ja vuosikymmenten pitkäjänteistä työtä.

Haluan tämän blogini avulla oppia lisää sijoittamisesta ja säästämisestä. Sitä, miten tehdä taloudellisesti järkeviä ja kauaskantoisia ratkaisuja. Elämässä on paljon tärkeämpiä arvoja kuin raha ja materiaali. Mutta valitettavasti ilman rahaa on hyvin vaikea tulla toimeen. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole varsinaisesti rikastua enkä haaveile miljoonaomaisuudesta. Talousasiat kiinnostavat ja pidän sijoittamista erittäin hyvänä harrastuksena. Aion jatkaa valitsemallani tiellä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Blogitekstisuositus

Tienaa rahaa netissä?

Olen etsinyt jo pidempään keinoa tienata rahaa netin avulla. Olisihan se mukava loikoilla kotisohvalla näpyttelemässä puhelinta ja samaan a...